Weststellingwerf sluit zich aan bij Digitaal Opkopers Register

Met ingang van 1 juli 2017 sluit gemeente Weststellingwerf zich aan bij het Digitaal Opkopers Register (DOR). Dit register is onderdeel van een bredere aanpak van woninginbraken en gaat heling tegen.

In het DOR kunnen handelaren in tweedehands goederen hun koopwaar registreren om zo heling te voorkomen. Het DOR is gekoppeld met de website www.stopheling.nl, waar alle bij de politie gemelde gestolen goederen geregistreerd staan.
Wanneer iemand een artikel wil verkopen aan een handelaar, kan de handelaar via het DOR nagaan of artikel bij de politie bekend staat als gestolen. Mocht dit zo zijn, dan kan de politie actie ondernemen en voorkomt de handelaar dat hij zich schuldig maakt aan heling.

Het DOR is bedoeld voor handelaren in platina, goud, zilver, edelstenen, uurwerken, kunstvoorwerpen, fietsen, foto-, film-, radio-, audio- en videoapparatuur en apparatuur voor automatische registratie.

Per 1 juli treedt het DOR officieel in werking voor de gemeente Weststellingwerf, tot die tijd kunnen bedrijven hiermee oefenen. Op www.weststellingwerf.nl kunnen handelaren in tweedehands goederen zich aanmelden als opkoper en zich alvast aanmelden voor het DOR.

Tot  2018 zal er  worden gefocust op de in- en verkoop van tweedehands fietsen. Daarna zullen alle verkopers van eerder genoemde tweedehands producten gecontroleerd worden. Het is volgens art. 437 SR al verplicht voor handelaren in tweedehands goederen om een schriftelijke inkooplijst te hanteren. Dit wordt dus digitaal en levert tijdwinst op.

Wat zijn de voordelen?

  • het is gratis en functioneert in een beveiligde webomgeving;
  • na invoer van de handelswaar volgt direct een geautomatiseerde controle;
  • SoDa* ondersteunt bij het verhalen van de schade;
  • minder fysieke politie/gemeente controle ter plaatse;
  • in- en verkoopadministratie/boekhouding en koppeling met bedrijfsadministraties;
  • u mag het systeem gebruiken voor de belastingdienst.

Wat zijn de nadelen?

Het kost even wat tijd om de goederen te registreren, tenzij u een interface plaatst die een automatische koppeling met het systeem maakt.

De gemeente heeft recentelijk alle bij de KVK-bekende handelaren in Weststellingwerf uitgenodigd voor een informatiebijeenkomst over het Digitaal Opkopers Register. Op woensdag 5  juli volgt een tweede informatieavond. Een uitnodiging volgt nog, maar wilt u zich alvast aanmelden dan kan dat hier.