Weststellingwerf plaatst bladkorven

Weststellingwerf – De gemeente plaatst vanaf deze week op ruim 40 locaties bladkorven. De bladkorven zijn bedoeld om bladeren in te zamelen die van gemeentelijke bomen vallen.

Bewoners kunnen het bladafval van betreffende bomen in de bladkorven kwijt, zodat het niet in hun eigen GFT-container hoeft. Het plaatsen van de bladkorven is een uitdrukkelijke wens vanuit dorpen en wijken en één van de actiepunten uit het recent vastgestelde Bomenbeleidsplan.

“Bomen zijn van grote waarde voor onze gemeente en dragen bij aan een aantrekkelijke en groene leefomgeving”, zegt wethouder Jack Jongebloed. “Dat de meeste bomen in het najaar hun blad verliezen. is een gegeven en kan als hinderlijk worden ervaren. Om te helpen de overlast die vallend blad kan geven te verminderen, plaatsen we deze bladkorven.”

De bladkorven zijn 2,5 bij 2,5 meter groot en zijn alleen bestemd voor bladafval. Inwoners die bladeren van gemeentelijke bomen in hun tuin of op hun stoep aantreffen, mogen dit blad in de bladkorf deponeren. “Hiermee voorkomen we dat GFT-containers van inwoners onnodig vol raken met blad van bomen van de gemeente”, legt Jongebloed uit.

De bladkorven worden geplaatst op locaties waar meerdere grote gemeentelijke bomen bijeen staan en waar meerdere mensen rondom wonen. Gemeente Weststellingwerf komt regelmatig de bladkorven legen. Het bladafval wordt aangeboden aan een bedrijf die dit gaat composteren. Om die reden is het van belang dat alleen bladafval in de bladkorf komt. Ander (snoei-/groen)afval kan niet worden verwerkt.

De bladkorven blijven staan tot half december, wanneer al het blad van de bomen is verdwenen.