Burgemeester Van de Nadort boer voor een dag

Nijeholtwolde – Tijdens zijn installatie op 5 september kreeg burgemeester Van de Nadort van het bestuur van LTO Weststellingwerf een splinternieuwe overall aangeboden. Hij werd uitgenodigd om kennis te komen maken met het bestuur op een melkveebedrijf in de gemeente en in deze overall ook even mee te helpen met het melken van de koeien.

De burgemeester nam de uitnodiging graag aan en trof het bestuur 15 november op het melkveebedrijf van Arjan en Elsbeth Schoonhoven in Nijeholtwolde. Na een korte kennismaking met de bestuursleden vertelde Van de Nadort dat zijn familie niet onbekend is met de agrarische sector. Niet in de melkveehouderij, maar wel op het gebied van akkerbouw en fruitteelt. Zelf was hij ooit betrokken bij een Landinrichtingproject in het noorden van Friesland.

Powerpoint

LTO voorzitter Hans Hoekstra maakte aan de hand van een powerpoint presentatie duidelijk dat ook Weststellingwerf niet ontkomt aan een gestage daling van het aantal boerenbedrijven, mede door het gebrek aan een opvolger. De bedrijven die over blijven worden steeds groter en behoren tot de sterkste van Nederland. ‘In het buitenland beschouwt men de melkveehouderij in Nederland als wereldkampioen en wij zijn daar trots op’, aldus Hoekstra. De afdeling is blij met de goede verstandhouding met de gemeente, organiseert bijeenkomsten voor leden en de PR commissie probeert de kloof met de burgers te overbruggen.

Melken

Tegen melkenstijd vertrok het gezelschap naar de stal en daalde de burgemeester, in overall en op laarzen, af in de melkput. De 100 melkkoeien van Arjan Schoonhoven vonden het allemaal prima en het melken ging de burgemeester goed af. Na een rondleiding over het bedrijf had Elsbeth Schoonhoven de stamppot boerenkool klaar en schoof de burgemeester ook aan, waarna hij gelijk door naar zijn volgende afspraak kon.