Vrijmetselarij bestaat 300 jaar

Dit jaar bestaat de Vrijmetselarij 300 jaar. Opgericht in Londen in 1717 en zo’n 40 jaar later voor het eerst ook in Nederland actief. De Vrijmetselarij is georganiseerd in lokale afdelingen; loges genaamd. De vrijmetselarij laat zien dat het mogelijk is om de individuele mens centraal te stellen en gelijktijdig aan de samenleving te werken.

Voor de vrijmetselaar vloeien zelfontplooiing en gemeenschapszin naadloos in elkaar over. De vrijmetselarij biedt ook in de 21e eeuw een beproefde eeuwenoude methode die nog niets aan waarde heeft ingeboet. De basisbeginselen hierbij zijn: tolerantie, gelijkheid, vrij van dogma’s, respect, vertrouwen en broederschap. “Vrijmetselarij is een broederschap van mannen die hun leven geestelijk willen verrijken tot nut van zichzelf en de samenleving. Vrijmetselarij is een methode van denken en doen met als doel een bewuster levend mens te worden. De vrijmetselaar gaat daarbij uit van het vaste vertrouwen in een alles voortstuwende kracht. Hij noemt deze kracht: De Opperbouwmeester des Heelals.”

Daarbij onderscheidt de Vrijmetselarij zich van andere geestelijke of maatschappelijke stromingen in haar werkwijze en vooral de daarbij horende ritualen en symbolen. De vrijmetselarij is een leerschool tot het zelfstandig zoeken naar waarheid, zonder opgelegde dwang. De vrijmetselaar verwerpt dogmatische en totalitaire opvattingen. Hij zoekt wat mensen samenbrengt en neemt weg wat hen verdeelt.

De Heerenveense vrijmetselaarsloge is een inwijdingsgenootschap dat sinds 1911 werkt met rituelen en symbolen. Enige keren per jaar organiseert loge “ken u zelven” een kennismakingsavond. Wilt u die bijwonen? (Uw echtgenote/partner is ook welkom.) Mail uw naam, adres en woonplaats, dan ontvangt u een uitnodiging. Ook is het mogelijk een -zeer vrijblijvende- afspraak met een van de leden te maken.

Mail: [email protected]

Meer informatie