Tweede fase ‘Bestemming Noordwolde’ van start: naar een gezonder dorp

De aftrap van de tweede fase van ‘Bestemming Noordwolde’ werd donderdag 18 januari gegeven in ‘t Buurthuus. Er zullen projecten worden uitgevoerd die zich richten op vier thema’s: gezondheid, ondernemen, participatie en sociale betrokkenheid. De bijeenkomst werd georganiseerd door onderzoeksbureau Covalente uit Assen. Er deden zo’n vijftig enthousiaste zorgprofessionals uit het dorp mee. Wethouder Cor Trompetter van Weststellingwerf: “We gaan hier in dit project veel mooie nieuwe dingen doen. Werken ze, dan gaan we ze ook in andere dorpen doen.”

In het 14 jaar durende leefbaarheidsproject ‘Bestemming Noordwolde’ bundelen de inwoners van Noordwolde, gemeente Weststellingwerf, de Provincie Fryslân en maatschappelijke organisaties hun krachten. Samen werken zij in Noordwolde aan een lagere werkloosheid, een hoger gemiddeld inkomen en een participatiegraad gelijk aan het Fries gemiddelde. In de eerste fase werd het dorp fysiek aangepakt. Dat staat er nu veel beter bij, vertelde Trompetter, zoals ook in ’t Buurthuus te zien is. Nu is het tijd voor de sociale kant.

Preventie en gezond gedrag

Aan het project nemen ook GGD Fryslân en De Friesland Zorgverzekeraar deel met een inzet op gezondheidspreventie. Minder drank, drugs en roken maar gezonder leven.

Projectleider Carla Eeftink van Covalente liet de aanwezigen discussiëren aan de hand van een aantal stellingen. Hoe kun je gezond leven stimuleren? Een onderwijzeres vertelde hoe je dat soms met een vrij simpel idee kunt doen, door gezond leuk te maken:  “Wij hebben op school een appelschilmachine gekocht. Die vinden de leerlingen zo leuk dat ze hun ouders nu zelf vragen of ze appels mee naar school mogen nemen. Zo gaan de kinderen dus vanzelf gezonder lunchen.”

En mag je mensen op hun rookgedrag aanspreken? Een van de deelnemers: “Ik stond laatst naast een mevrouw die een sigaret aanstak in haar auto met een kind erin. Toen ik haar wees op de gevaren van meeroken doofde ze haar sigaret.”  Binnenkort vindt de bijeenkomst  ‘Ik stop er mee’ plaats. De ervaring is dat 81% van de deelnemers definitief stopt met roken.

Betaalde baan

Een van de belangrijkste doelen is om inwoners met een uitkering te helpen bij het vinden van een betaalde baan, of ze op een andere manier mee te laten doen in de maatschappij. Door vrijwillige en professionele zorg aan elkaar te verbinden, het ontwikkelen van een Rotanwerkplaats met verkooppunt en het koppelen van vraag aan talent. Wethouder Trompetter wees er tijdens de bijeenkomst op dat de effecten van maatregelen pas op langere termijn meetbaar zullen zijn. “Daarom zijn we blij dat dit een langlopend project is, voor tenminste zeven jaar.”