Inwoners hebben meegedacht over afvalscheiding

Raadswerkgroep vraagt college aandacht voor rapportage

Van Afval Naar Grondstof

In het Rijksprogramma Van Afval Naar Grondstof (VANG) is vastgelegd dat in 2020 maximaal 100 kg restafval per inwoner over mag blijven. We moeten dus nog beter afval gaan scheiden. Om hier in Weststellingwerf aan te werken, heeft de gemeenteraad besloten om met inwoners na te denken over een aanpak. Dit past bij de wens van de gemeenteraad om inwoners te betrekken bij het maken van beleid. De raadswerkgroep Bestuurlijke Vernieuwing heeft hiervoor de hulp van marktonderzoekbureau Aha! uit Groningen ingeroepen.

Hoe is het onderzoek uitgevoerd?

Om inzicht te krijgen in de kennis, houding en het gedrag van Weststellingwervers over het scheiden van afval heeft het onderzoekbureau in september 2017 onderzoek gedaan. Op basis van een enquête onder ruim 400 inwoners is in het najaar van 2017 het rapport Voorkeurenonderzoek Afvalscheiding opgesteld.

Deze resultaten zijn in november 2017 gebruikt om hierover met inwoners in gesprek te gaan. Tijdens twee bijeenkomsten met twintig inwoners is gesproken over het afvalbeleid van de gemeente en met name over afvalscheiding. Duidelijk is dat afval(scheiding) een onderwerp is dat leeft. Op basis van deze gesprekken is het rapport Ideeënonderzoek Afvalscheiding opgesteld.

Wat zijn de resultaten van beide onderzoeken?

De raadswerkgroep Bestuurlijke Vernieuwing trekt de conclusie dat het met het huidige afvalbeleid mogelijk is dat er in 2020 niet meer dan 100 kg restafval per inwoner over blijft. In het beleid zijn drie aandachtspunten die helpen om deze doelstelling te halen:

  • bewustwording: afvalpreventie begint bij bewustwording;
  • Zichtbaarheid: zichtbaar en herkenbaar  maken waarom we afval scheiden, op welke manier inwoners een bijdrage kunnen leveren en waar dat toe leidt;
  • Gemak: maak het scheiden van afval gemakkelijk en niet te ver van huis.

Hoe nu verder?

In de raadsvergadering van 29 januari 2018 heeft het college van burgemeester en wethouders de memo ‘Rapportage inwonerbetrokkenheid bij afvalinzameling Aha! Marktonderzoek´ van de raadswerkgroep ontvangen.  De gemeenteraad vraagt  het college of zij de aandachtspunten herkent en of ze hier in de uitvoering  wat mee gaat doen. De gemeenteraad verwacht voor 1 april  een reactie van het college.