Gemeenteraadsverkiezingen 2018

Foto: ANP

Iedere vier jaar kiezen de inwoners van Weststellingwerf van 18 jaar en ouder hun gemeenteraad.

Op woensdag 21 maart 2018 worden de gemeenteraadsverkiezing en het raadgevend referendum gehouden.

Wilt u weten wat het dichtstbijzijnde stembureau is op 21 maart? Kijk dan even op Stemwegwijzer.nl voor de exacte locatie van het stembureau inclusief een routebeschrijving. De Stemwegwijzer is gemaakt door de Geodienst van de Rijksuniversiteit Groningen.

Wie mogen stemmen?

U mag uw stem uitbrengen bij de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart 2018 als u:

  • die dag 18 jaar of ouder bent en niet uitgesloten bent van het kiesrecht;
  • op de peildatum kiesgerechtigdheid (5 februari 2018) staat ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP) van de gemeente Weststellingwerf;
  • de Nederlandse nationaliteit hebt of die van één van de andere EU-lidstaten;
  • een andere nationaliteit hebt dan van een EU-lidstaat en gedurende 5 jaar onafgebroken legaal in Nederland verblijft.

U mag uw stem uitbrengen bij het referendum op 21 maart 2018 als u:

  • die dag 18 jaar of ouder bent en niet uitgesloten bent van het kiesrecht;
  • op de peildatum kiesgerechtigdheid (5 februari 2018) staat ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP) van de gemeente Weststellingwerf;
  • de Nederlandse nationaliteit hebt.

DEELNEMENDE POLITIEKE PARTIJEN

1. Sociaal Duurzaam Weststellingwerf/PvdA/WN!/VVA

2. VVD

3. CDA

4. Weststellingwerfs Belang

5. GroenLinks

6. Democraten 66 (D66)

7. Blijf Stellingwarfs

Raadgevend referendum (Wiv)

Op 21 maart a.s. wordt een raadgevend referendum gehouden over de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 2017 (Wiv 2017).
Deze wet bepaalt:

  • de taken en bevoegdheden van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD);
  • de voorwaarden die gelden voor de inzet van deze bevoegdheden;
  • hoe het toezicht is geregeld.

De Referendumcommissie heeft de wettelijke taak om kiezers te informeren over de wet waar een referendum over wordt gehouden. De informatie waarin de commissie uitlegt waar de Wiv 2017 over gaat kunt u vinden op www.referendumwiv2017.nl.

Bezorging stempassen

Volgens de Kieswet moeten de stempassen uiterlijk veertien dagen voor de dag van stemming in het bezit zijn van de kiezer. De stempassen worden op dinsdag 6 maart 2018 bezorgd door Sandd.

Stemmen met een stempas én identiteitsbewijs

Op woensdag 21 maart kunt u uw stem uitbrengen met uw stempas én identiteitsbewijs. De stempas komt op het adres waar u op 5 februari staat ingeschreven. De stempas toont aan dat u gerechtigd bent om te stemmen.

U moet naast uw stempas of kiezerspas een geldig identiteitsbewijs tonen om te mogen stemmen. Zonder identiteitsbewijs mag u niet stemmen. Uw identiteitsbewijs mag maximaal vijf jaar verlopen zijn (dit betekent dat uw identiteitsbewijs geldig moet zijn tot en met 21 maart 2013 of een latere datum).

Vervangende stempas aanvragen

Zonder uw stempas mag u niet stemmen. Het is daarom belangrijk dat u de stempas niet vergeet mee te nemen. Mocht u uw stempas kwijtraken dan kunt u tot uiterlijk dinsdag 20 maart 2018 – 12.00 uur een vervangende stempas aanvragen bij Publiekszaken in het gemeentehuis te Wolvega.
Voor de aanvraag van een vervangende stempas moet u  uw legitimatiebewijs meenemen. Vindt u uw  “oude” stempas terug, dan kunt u daarmee niet stemmen; dat kan alleen met de nieuwe stempas. Schriftelijk aanvragen kan ook met het onderstaande aanvraagformulier nieuwe stempas. Stuur ook dan een kopie van uw legitimatiebewijs mee. Deze schriftelijke aanvraag moet uiterlijk vrijdag 16 maart ontvangen zijn.

U kunt het aanvraagformulier per post of per mail opsturen. Mailen kan naar [email protected]

Het postadres is:

Gemeente Weststellingwerf
Postbus 60
8470 AB  WOLVEGA