Interview van de week

Wethouder Frans Kloosterman (CDA)

Stelt u zich voor;

Mijn naam is Frans Kloosterman, ik ben getrouwd met Janine en we wonen in Boijl. Onze twee kinderen zijn inmiddels uitgevlogen. Ik ben geboren in Leeuwarden en heb op veel plekken gewoond, dit had meestal te maken met mijn werk. Wij zijn in 1995 in Boijl terecht gekomen. We stonden in de buurt op een camping en zagen het leegstaande boerderijtje staan, echt een droomplek.

Wat heeft u allemaal gedaan;

Na school ben ik eerst werkzaam geweest bij een stratenmakers bedrijf. Op mijn 19de  ben ik vertrokken naar Amsterdam en daar ben ik mijn opleiding begonnen als politieagent. Ik heb daar een mooie tijd gehad maar kFriesland bleef trekken en op mijn 24ste werd ik wijkagent in Jubbega, de jongste wijkagent in die jaren. Het politiebureau zat in mijn huis en het was een eenmanspost. Al met al heb ik 25 jaar bij de politie gewerkt en ben ik geëindigd als hoofdinspecteur bij de Politieacademie in Apeldoorn. Ik heb mij vooral beziggehouden met de aanpak van
jeugdproblematiek. De laatste 5 jaar was ik werkzaam als manager binnen de Jeugdzorg.

Stellingwerver politiek;

Politiek zit in de familie, mijn vader was gemeenteraadslid en Statenlid en zit nu nog in het bestuur van een politieke partij. Dus het is een beetje met de paplepel ingegoten: “als je wat vindt, dan moet je er ook voor gaan”. Je kunt wel overal commentaar op hebben maar als je echt iets wilt veranderen dan moet je het gewoon doen. Mijn doel is dan ook de politiek dichterbij brengen. Luisteren naar onze inwoners, er zijn voor je inwoners, in zure momenten maar ook in zoete.

Aanspreekbaar zijn en spontane ontmoetingen vind ik vooral leuk!

wat zijn u Ambities binnen de politiek;

Wat ik wel weet, is dat niet alles kan. De ambities zijn vaak groter dan de portemonnee. Vaak wil je initiatieven van inwoners steunen maar helaas lukt dat financieel soms niet omdat je als gemeente de lasten ook laag wilt houden. Waar ik dan wel voor ga is – waar mogelijk – deze initiatieven te ondersteunen door te zoeken waar wel mogelijkheden liggen. In Weststellingwerf vind ik dat de politiek dichtbij de inwoners staat, daar gaat het om. Zij weten wat er leeft en wat er moet gebeuren. Waar ik trots op ben is dat we in het kader van armoedebeleid samen hebben bereikt dat ieder kind mee kan doen aan cultuur, sport en educatie. Dat vind ik belangrijk.

Wat zijn uw Hobby’s;

Als laatste mijn hobby’s, een mooie afsluiter. Naast mijn baan gaf ik als gastdocent van de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden altijd les op basisscholen over normen en waarden en op de politieacademie over het herkennen van kindermishandeling. Dat laatste heb ik 12 jaar gedaan, tot ik wethouder geworden ben. Helaas was dit niet te combineren met het wethouderschap. Het lesgeven mis ik zeker, dit was een echte hobby van me. Verder wandel ik graag, niet alleen naast de deur in het Drents-Friese Wold maar ook in Noorwegen en Oostenrijk.