Buurtpreventie WhatsApp krijgt vervolg in 2016.

In 2015 is in de gemeente Weststellingwerf gestart met het promoten van het idee om WhatsApp-groepen in te zetten tegen criminaliteit en overlast in straten, wijken en dorpen. Buren kunnen door middel van een zelf op te richten WhatsApp-groep elkaar informeren over verdachte situaties. Het komt namelijk te veel voor dat buren ondanks dat ze een situatie niet vertrouwen elkaar niet informeren. De dader kan daardoor helaas te vaak zijn gang gaan.

De gemeente Weststellingwerf heeft op dit moment 20 WhatsApp-groepen binnen de gemeente in beeld, waarbij buren elkaar via de WhatsApp (kunnen) informeren over verdachte situaties. Ook in Weststellingwerf heeft deze vorm van burgerlijke zelfredzaamheid enkele malen tot succes geleid. Een deel van die WhatsApp-groepen heeft bij de gemeente folders en raamstickers opgevraagd om deze werkwijze te promoten en kenbaar te maken. In 2016 zullen de politie en de gemeente enkele bijeenkomsten organiseren om dit initiatief verder te promoten.

Wanneer er in een dorp of wijk meerdere WhatsApp-groepen aanwezig zijn, kunnen de beheerders van die WhatsApp-groepen in een overkoepelende WhatsApp komen. Zo kunnen ook de signalen uit andere straten gedeeld worden. Op deze manier blijven verdachte personen in beeld, wanneer ze het ene WhatsApp-gebied verlaten en het andere gebied in gaan. Tijdens de workshops worden handvaten geboden om een WhatsApp-groep te starten en worden de verschillende mogelijkheden besproken. Daarnaast geeft de politie een presentatie over verdacht gedrag, zodat mensen weten waar ze op moeten letten. In december 2015 is de eerste lokale workshop in Wolvega gegeven.

Kalender Buurtpreventie WhatsApp 2016:

  • Op 21 januari zal voor inwoners van De Blesse, Blesdijke, Peperga en Steggerda in De Landerije te Steggerda om 20.00 een workshop plaatsvinden.
  • In maart volgt een workshop in Sonnega, Munnekeburen, Scherpenzeel, Langelille, Oldetrijne, Nijetrijne, Oldelamer en Nijelamer. Nadere informatie volgt nog.
  • Ook zal tijdens de ledenvergadering van plaatselijk belang Noordwolde-Zuid hier aandacht aan worden besteed.
  • Omgeving Noordwolde en het buitengebied ten Noorden van Weststellingwerf worden nog ingepland.
  • In 2016 wordt een test gehouden door politiemedewerkers in vrijetijdskleding, die een bezoek brengen aan de bij ons bekende WhatsApp-groepen.
  • De mogelijkheid bestaat dat wanneer een dorp/wijk erg actief is met Buurtpreventie WhatsApp dat de gemeente bordjes gaat plaatsen met daarop een verwijzing dat de burgers in dit gebied op elkaar letten.

Wilt u als WhatsApp-groep reclamemateriaal ontvangen of wilt u een bijeenkomst organiseren? Zoek dan contact via[email protected]. Ook al uw andere vragen kunt u kwijt via de mail.