Westerveld hoeft geen Fries huwelijksaanzoek te verwachten

Foto: .

WOLVEGA – De gemeente Weststellingwerf wil kijken naar een fusie met andere gemeenten, maar Westerveld zit daar niet bij. Dat bleek vanavond tijdens de raadsvergadering in Wolvega.

Westerveld als fusiepartner is één van de scenario’s die genoemd wordt in een rapport over fusiemogelijkheden van Weststellingwerf in Zuidwest-Friesland. Naast Westerveld wordt in dat scenario ook gekeken naar de gemeente Steenwijkerland.

Provinciegrenzen
In dat scenario zou een nieuwe gemeente van meer dan 100.000 inwoners ontstaan. Maar de raadsleden in Wolvega zien het overschrijden van twee provinciegrenzen als groter probleem dan de historische barrière die het riviertje De Tjonger vormt. Een fusie richting Heerenveen heeft dan ook de voorkeur van een meerderheid van de raad.

Donderslag
Het scenario waarin Westerveld werd genoemd, wekte bevreemding bij onder andere burgemeester Rikus Jager van die gemeente. De makers van het rapport voor de gemeente Weststellingwerf hadden zijn gemeente niet benaderd over de mogelijkheden of onmogelijkheden van een fusie. Die plannen kwamen voor de Drentse gemeente dan ook als donderslag bij heldere hemel.