Toegangsmarkeringen voor de Koloniën van Weldadigheid in de vrije kolonie

Foto: .

De Koloniën van Weldadigheid, een uniek en waardevol erfgoed, genieten een brede waardering en erkenning en zijn genomineerd voor de werelderfgoedstatus van UNESCO voor 2018. Een belangrijk jaar, omdat tevens de Maatschappij van Weldadigheid haar 200 jarig bestaan viert. Op dit moment werken verschillende partijen binnen het gebied aan diverse activiteiten en ontwikkelingen ter versterking van het gebied. Samen op weg naar de werelderfgoedstatus van UNESCO en het 200 jarig bestaan van de Maatschappij van Weldadigheid. Met het plaatsen van een ornament als toegangsmarkering in de Koloniën, te beginnen in Willemsoord, wordt op 20 april a.s. symbolisch de omvang van de vrije koloniën in Westerveld, Steenwijkerland en Weststellingwerf in beeld gebracht.

De ornamenten zijn gemaakt van beton en hebben een beeltenis van Johannes van den Bosch die in 1818 de Maatschappij van Weldadigheid heeft opgericht met de intentie een einde te maken aan de verpaupering van met name de stedelijke bevolking. De kern van zijn oplossing bestond uit het bieden van huisvesting, arbeid, scholing en zorg binnen de nieuw op te richten landbouwkoloniën. De oprichting van deze koloniën markeert een grote stap voorwaarts in het denken over minderbedeelden in de Westerse samenleving. Een unieke geschiedenis, waarvan het erfgoed nog steeds zichtbaar is in het cultuurlandschap. De ornamenten zullen als toegangsmarkeringen worden geplaatst bij de verschillende entrees in het gebied van de vrije koloniën.

Het produceren van de ornamenten betreft een samenwerkingsproject met de Koninklijke Landmacht onder leiding van Sergeant-majoor Marco de Haas van 11e Pantsergenie Bataljon uit Wezep, behorend tot de 43 Gemechaniseerde Brigade in Havelte. De bijbehorende meidoornhagen bij de ornamenten zijn vorig jaar al door diezelfde eenheid geplant.

In aanwezigheid van burgemeester Rikus Jager van Westerveld, wethouder Jack Jongebloed van Weststellingwerf, de directeur van de Maatschappij van Weldadigheid Jan Mensink en plaatsvervangend commandant 43 Gemechaniseerde Brigade kolonel Piet Hagenaars zal op woensdag 20 april het eerste ornament door burgemeester Marja van der Tas van de gemeente Steenwijkerland worden geplaatst bij de ingang van het dorp Willemsoord. Een symbool van welkom toen, welkom nu in een prachtig cultuurlandschap met een uniek verhaal.