Nationale Herdenking 4 mei 2016 in Weststellingwerf

Foto: Gem.Weststellingwerf

De Nationale Herdenking van allen, zowel burger als militair, die sinds 10 mei 1940 in het belang van de vrijheid van ons land zijn gevallen, alsmede die door oorlogshandelingen of terreur onder andere in voormalig Nederlands Indië zijn omgekomen, zal evenals vorige jaren ook dit jaar op 4 mei worden gehouden. Dit jaar voor de 71ste keer.

In Weststellingwerf worden hiervoor herdenkingsbijeenkomsten gehouden te Wolvega, Nijeholtwolde en aan de Zeedijk onder Spanga en Noordwolde. De Nationale Herdenking onder het motto “Geef vrijheid door” met als Thematekst: “De vrijheid omarmd”, houdt tevens in een bezinning op heden en toekomst. De herdenkingsbijeenkomsten zijn een appèl op ieders individuele verantwoordelijkheid in de huidige maatschappij ten aanzien van onderdrukking, racisme en onverdraagzaamheid.

Belangstellenden voor de herdenkingsplechtigheid te Wolvega worden verzocht zich op woensdag 4 mei om 19.25 uur te verzamelen bij de ingang van de algemene begraafplaats (ingang Hortensiastraat), waarna om 19.35 uur een stille tocht langs de graven van burgers en militairen volgt. Door kinderen van de Mgr.Scholtenschool zullen enkele gedichten worden voorgedragen. De officiële kranslegging wordt verricht door burgemeester Gerard van Klaveren, terwijl er tevens kransen en bloemen zullen worden gelegd bij het Indiëmonument. Ook zullen bloemen worden gelegd namens het verzet, door familieleden van slachtoffers en schoolkinderen. Voor het publiek is er tevens gelegenheid tot het leggen van bloemen. De herdenkings- plechtigheid in Wolvega zal omstreeks 20.30 uur zijn beëindigd. Brassband Euphonia zal muzikale medewerking verlenen.

In Nijeholtwolde zal er om 19.00 uur een kranslegging plaatsvinden bij het verzetsmonument aan de Stadburen nabij de spoorwegovergang te Nijeholtwolde. Thijmen Krikke van Brassband Euphonia zal hier de Last Post blazen. De kranslegging wordt hier gedaan door wethouder Cor Trompetter en door leerlingen van de O.B.S. De Lamer uit Oldelamer en enkele kinderen uit het dorp zullen een gedicht voordragen.

De kranslegging bij het monument aan de Zeedijk onder Spanga (tussen Slijkenburg en Schoterzijl) is om 20.00 uur door wethouder Cor Trompetter en door leerlingen van ‘De Aventurijn’ uit Munnekeburen. Verzamelen is om 19.45 uur.

De deelnemers aan de ‘stille tocht’ te Noordwolde dienen om 19.30 uur bijeen te komen op het parkeerterrein voor de Rabobank aan de Hoofdstraat Oost te Noordwolde, waarna om 19.45 uur de stille tocht naar de begraafplaats volgt. Wethouder Jack Jongebloed zal hier de officiële kranslegging namens de gemeente verrichten.

U wordt van harte uitgenodigd één van deze herdenkingen bij te wonen. De inwoners van Weststellingwerf worden verzocht om vanaf 18.00 uur tot ongeveer 21.00 uur (zonsondergang) de vlaggen halfstok te hangen en van 20.00 uur tot 20.02 uur stilte in acht te nemen.

Comité 4 mei