Nationale Herdenking 4 mei

Foto: .

Op donderdag 4 mei vindt voor de 72e keer de Nationale Herdenking plaats van burgers en militairen die sinds 10 mei 1940 in het belang van de vrijheid van ons land zijn gevallen.

In Weststellingwerf worden herdenkingsbijeenkomsten gehouden in Wolvega, Noordwolde, Nijeholtwolde en aan de Zeedijk onder Spanga. Het motto van de Nationale Herdenking is “Geef vrijheid door”.

Belangstellenden voor de herdenkingsplechtigheid in Wolvega kunnen zich donderdag 4 mei om 19.25 uur verzamelen bij de ingang van de algemene begraafplaats aan de Hortensiastraat, waarna om 19.35 uur een stille tocht langs de graven van burgers en militairen volgt. Leerlingen van OBS Heidepolle dragen gedichten voor en wethouder Jack Jongebloed verzorgt de officiële kranslegging. Tevens worden er kransen en bloemen gelegd bij het Indiëmonument. In Nijeholtwolde zal om 19.00 uur een kranslegging plaatsvinden bij het verzetsmonument aan de Stadburen nabij de spoorwegovergang te Nijeholtwolde. De kranslegging wordt gedaan door wethouder Frans Kloosterman en leerlingen van de OBS De Lamer uit Oldelamer. Kinderen uit het dorp dragen een gedicht voor. De kranslegging bij het monument aan de Zeedijk onder Spanga (tussen Slijkenburg en Schoterzijl) is om 20.00 uur door wethouder Cor Trompetter en door leerlingen van De Aventurijn in Munnekeburen. Verzamelen is om 19.45 uur. Tijdens de herdenkingsplechtigheden in Nijeholtwolde en Spanga is de weg afgezet. Deelnemers aan de stille tocht in Noordwolde kunnen om 19.30 uur samenkomen op het parkeerterrein voor de Rabobank aan de Hoofdstraat Oost, waarna om 19.45 uur de stille tocht naar de begraafplaats volgt. Burgemeester Gerard van Klaveren zal hier de officiële kranslegging verrichten.

Inwoners van Weststellingwerf worden verzocht om op 4 mei vanaf 18.00 uur tot zonsondergang de vlag halfstok te hangen en van 20.00 uur tot 20.02 uur stilte in acht te nemen.