Weekmarkt Noordwolde bestaat 60 jaar

Foto:

Sinds 1957 kent Noordwolde een weekmarkt. Op 21 mei was het precies zestig jaar geleden dat de gemeente Weststellingwerf het besluit nam om in Noordwolde een weekmarkt van start te laten gaan.

Bij dit feit wordt komende vrijdag stilgestaan. Wethouder Jack Jongebloed en marktmeester Frans Tolman zullen samen een bezoek brengen aan de markt en de huidige marktkooplieden feliciteren met dit jubileum.

De weekmarkt is sinds jaar en dag een bekend en belangrijk gegeven in het centrum van Noordwolde. In de loop van de zestig jaren is de weekmarkt verschillende keren van locatie veranderd, maar was altijd een spil in het centrum van het dorp. De laatste grote verandering vond vorig jaar plaats. Toen verschoof de markt van de Weemstraat naar het nieuw aangelegde Manauplein.

“Wij kunnen gezamenlijk constateren dat dit een goede zet is geweest”, zegt wethouder Jack Jongebloed. “Inmiddels staat de markt ruim een jaar in deze nieuwe setting en zijn zowel wij als de marktkooplieden zeer tevreden. Behalve dat de locatie mooi is en er ruime parkeergelegenheid is, hoeven er geen wegen meer worden afgesloten tijdens de markt en dat maakt het veiliger en overzichtelijker.”

Marktmeester Frans Tolman geeft aan dat ook de marktkooplieden zich goed kunnen vinden in deze verandering van plek. “De marktkramen staan in een nieuwe opstelling, compacter maar overzichtelijker bijeen en daar heeft iedereen profijt van.” Namens de gemeente Weststellingwerf is Tolman het aanspreekpunt voor de marktkooplieden. Op basis van de prettige samenwerking en korte lijnen, is dan ook mede naar aanleiding van een vraag vanuit de gemeenteraad besloten om de organisatie van de markt in eigen hand te houden en niet uit te besteden aan een externe partij.

“De weekmarkt is van waardevolle betekenis voor Noordwolde”, geeft Jongebloed aan. “Aan het belang voor de inwoners en de wens van marktkooplieden geven wij graag gehoor door de zaken in goede harmonie en met korte lijnen te blijven regelen.”