Scherp SCO pakt opnieuw de winst

Foto: .

Een scherp SCO greep in de eerste helft Avanti bij de strot maar nadat de Pijnackers van de schrik bekomen waren kropen zij in de 2e helft terug mede doordat de focus bij de Friezen verslapte. Strakke coaching bracht de AegleAcht weer in het goede spoor en hierdoor boekte SCO de 2e overwinning op rij en gaat daardoor ongeslagen aan kop in hoofdklasse A.

De weergoden hadden ook wel zin in dit interessante potje. Na een kletsnatte dag, tijdens de warming up was Pluvius nog volop aan het werk, verdwenen aan het begin van deze ontmoeting de regenwolken en ging het publiek er lekker  voor zitten. De vakken waren ongewijzigd, de startopstelling was aangepast. Na de eerste schermutselingen brak Britt Rottink langs haar tegenstandster, werd door een alerte Pascal Frieswijk snel en strak aangespeeld waarna Britt met een bovenhandse layup de openingstreffer scoorde. Avanti antwoordde waarna Henk Jan Bakker met een rustig schot vanaf de zijlijn zijn ploeg weer op voorsprong bracht.

Een fit SCO zat bovenop de tegenstander, scherp in de 1 op 1 en gaf geen ruimte weg. De strakke en felle verdediging zorgde ervoor dat Avanti veel moeite had om goede aanvalspatronen op de mat te leggen. Na een stevig duel om de bal konden de gasten vanaf de strafworpstip langszij komen. Daarna nam de thuisploeg het heft steviger in handen omdat met name Pascal Frieswijk zijn vakgenoten regelmatig voorzag van herhaalschoten.  Menno de Vries via twee zuivere afstanders en Julian Frieswijk met een fraaie, atletisch afgeronde doorbraak na een snelle combinatiepass met Henk Jan Bakker tilden de thuisploeg naar 5-2 waarna de gasten iets terug konden doen.

Een gefocust SCO knokte om iedere bal. De captain scoorde 6-3 waarna Pascal Frieswijk na een splijtende, strakke pass van Britt Rottink ook de 7-3 voor zijn rekening nam. Met een mooi zwevend schot na een snelle wegtrekactie van Henk Jan Bakker en een hoog schot van Annick Koning die bij de achterlijn een snelle vakcombinatie afrondde liepen de Friezen weg naar 9-4. Daarna gaven de aanwinsten Iris Hulzebosch en Julian Frieswijk hun debuut in hun eerste officiële thuiswedstrijd meer glans door met zuivere schoten de ruststand te bepalen op 11-5. Een goed gespeelde eerste helft  waarin SCO een prima teamprestatie leverde, niets weggaf en ondanks enkele fraaie treffers iets meer had moeten scoren.

Bij Avanti zal het in de kleedkamer gedonderd hebben. Als kersvers leaguespeler werden ze in Friesland eenvoudig aan de kant gezet. Coach van der Putten reageerde, wisselde en paste zijn vakken aan. De vers ingebrachte speler knalde direct na het fluitsignaal de 11-6 op het scorebord. Britt Rottink scoorde vanaf de zijlijn 12-6. De gasten beten meer van zich af en begonnen scherper te spelen. De scores vielen nu over en weer. Julian Frieswijk en Henk Jan Bakker die elkaar soepel weten te vinden combineerden naar 13-7 waarna Britt Rottink na een snelle wegstartactie vanuit de aangeef prima door Menno de Vries werd aangespeeld en vakkundig de 14-7 scoorde. Nadat Pascal Frieswijk zijn vakgenoot bleef voorzien van herhaalschoten scoorde Menno de Vries 15-7 en leek een hardwerkend SCO op weg naar een eenvoudige overwinning.

Nadat Rick van den Blink even naar de kant was gehaald werd hij opnieuw ingebracht in een ander vak. Hij nam zijn team bij de hand. Omdat bij SCO de concentratie verslapte, het scorend vermogen stokte en een overijverige Henk Jan Bakker de Zuid-Hollandse spits te fel wilde afstoppen wat volgens het arbitrale duo niet door de beugel kon, kropen de Pijnackers terug naar 15-13. De coachingsstaf meldde zich langs de lijn, schudde de AegleAcht wakker en eiste opnieuw de focus. Vanuit een vrije bal scoorde Menno de Vries tot opluchting van het thuispubliek 16-13 direct gevolgd door een rake afstander van Rick vd Blink.

Er ontpopte zich een spannende eindfase. De hardwerkende Iris Hulzebosch brak langs haar tegenstander en half struikelend wist ze een onmogelijke bal onderhands door de korf te frommelen waardoor het 17-14 werd. Avanti bleef op het vinkentouw. Zij scoorden waarna Pascal Frieswijk een stip verzilverde. Nadat de actieve Annick Koning vanaf de zijlijn 19-15 binnenplofte en Iris Hulzebosch vanaf dezelfde nog hotte lanceerplek de stand op 20-15 bracht leek SCO op het goede spoor. Maar de gasten gaven niet op en dit energie verslindende duel begon zijn tol te eisen.

Annick Koning ging naar de kant voor Annemijn Zwolle om even later Anouk Hoekstra te vervangen die er doorheen leek te zitten. De gasten kwamen terug tot 20-18. Een strak gecoachte en goed uitgespeelde Henk Jan Bakker scoorde 21-18 waarna Julian Frieswijk vanaf de stip 22-18 maakte. Maar het was nog niet gespeeld. Avanti bleef als een venijnige terriër op zoek naar de aansluiting. Er ging een schepje bovenop wat zelfs leidde tot een gele kaart bij de gasten. Menno de Vries en Julian Frieswijk brachten de Stellingwervers op 24-20 maar het laatste woord was aan de Pijnackers die de eindstand bepaalden op 24-22.

SCO pakt opnieuw de winst na een gedegen teamprestatie en een prima eerste helft. Vooral door hard te werken en scherp te verdedigen werd er weinig weggegeven. De selectie is fit en er vallen fraaie scores. Hard blijven werken en positief communiceren is het devies om op deze goede weg te blijven. Volgende week de “thuiswedstrijd” tegen Nic./Alfacollege. Steun van de achterban is in het Oranjewoud van Groningen natuurlijk van harte welkom.

 

Scores: Menno de Vries 5, Julian Frieswijk 5(1), Britt Rottink 3, Iris Hulzebosch 3, Henk Jan Bakker 3, Pascal Frieswijk 3(1), Annick Koning 2

bron : Hans kvsco