Nationale Herdenking 4 mei

Foto: ANP

Op vrijdag 4 mei is de Nationale Herdenking van burgers en militairen die sinds 10 mei 1940 in het belang van de vrijheid van ons land zijn gevallen.

In Weststellingwerf worden herdenkingsbijeenkomsten gehouden in Wolvega, Noordwolde, Nijeholtwolde en aan de Zeedijk onder Spanga.

Belangstellenden voor de herdenkingsplechtigheid in Wolvega worden verzocht zich op vrijdag 4 mei om 19.25 uur te verzamelen bij de ingang van de algemene begraafplaats (ingang Hortensiastraat), waarna om 19.35 uur een stille tocht langs de graven van burgers en militairen volgt. Leerlingen van C.B.O. de Wegwijzer dragen enkele gedichten voor. De officiële kranslegging wordt verricht door burgemeester André van de Nadort. Tevens worden er kransen en bloemen gelegd bij het Indiëmonument. Ook worden er bloemen gelegd namens het verzet, door familieleden van slachtoffers en schoolkinderen. Voor het publiek is er tevens gelegenheid tot het leggen van bloemen. De herdenkings- plechtigheid in Wolvega zal ongeveer 20.30 uur zijn beëindigd. Muziek vereniging de Harmonie zal muzikale medewerking verlenen.

In Nijeholtwolde zal er om 19.00 uur een kranslegging plaatsvinden bij het verzetsmonument aan de Stadburen nabij de spoorwegovergang te Nijeholtwolde. Thijmen Krikke van Brassband Euphonia zal hier de Last Post blazen. De kranslegging wordt hier gedaan door wethouder Cor Trompetter en door leerlingen van O.B.S. “De Lamer” uit Oldelamer en enkele kinderen uit het dorp zullen een gedicht voordragen.

De kranslegging bij het monument aan de Zeedijk onder Spanga (tussen Slijkenburg en Schoterzijl) is om 20.00 uur door wethouder Cor Trompetter en door leerlingen van “De Aventurijn” uit Munnekeburen. Verzamelen om 19.45 uur. Tijdens de herdenkingsplechtigheden in Nijeholtwolde en Spanga is de weg afgezet.

Deelnemers aan de stille tocht te Noordwolde dienen om 19.30 uur bijeen te komen op het parkeerterrein voor de Rabobank aan de Hoofdstraat Oost te Noordwolde, waarna om 19.45 uur de stille tocht naar de begraafplaats volgt. Wethouder Frans Kloosterman zal hier de officiële kranslegging verrichten.

U wordt van harte uitgenodigd één van deze herdenkingen bij te wonen. Inwoners van Weststellingwerf worden verzocht om vanaf 18.00 uur tot ongeveer 21.00 uur (zonsondergang) de vlaggen halfstok te hangen en van 20.00 uur tot 20.02 uur stilte in acht te nemen.