Preventieve bestrijding eikenprocessierups

De gemeente Weststellingwerf gaat de eikenprocessierups preventief te lijf. Deze week start hoveniersbedrijf Timmerman uit Uffelte in opdracht van de gemeente met een biologische bestrijdingsactie in Boijl, De Blesse, De Hoeve, Oldeholtpade, Nijeholtpade, Nijeholtwolde, Noordwolde, Wolvega, Steggerda en Munnekeburen.

Het gaat om een preventieve bestrijding van de eikenprocessierups. Dit gebeurt door de eikenbomen te besproeien met nematoden (miniscule wormpjes). De nematoden infecteren de jonge rups, waardoor die sterft. Dit is een biologische manier om de eikenprocessierups te bestrijden en niet schadelijk voor mens, dier en natuur.

Waarom bestrijden we de eikenprocessierups?

Een volgroeide eikenprocessierups heeft brandharen die bij mensen en dieren tot vervelende of zelfs gevaarlijke gezondheidsklachten kunnen leiden, zoals jeuk, huiduitslag en irritatie aan de ogen en luchtwegen.

Hoe gaan we te werk?

De gemeente controleert elk jaar in welke bomen larven van de eikenprocessierups zitten. Op plekken waar bijvoorbeeld veel fietsers langskomen, wordt de rups preventief bestreden. In de avonduren of ’s nachts besproeit de hovenier de bomen met de nematoden. Dit gebeurt na zonsondergang, omdat de wormpjes niet tegen zonlicht kunnen.

De gemeente Weststellingwerf bestrijdt de eikenprocessierups inmiddels een aantal jaren met deze biologische methode en haalt daarmee gemiddeld 90% van de plaag weg.

Wat kunt u doen tegen de eikenprocessierups?

De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder en komt in de maanden april tot en met juli voor in eikenbomen in verschillende delen van het land. Eikenbomen met eikenprocessierupsen zijn te herkennen aan de nesten op de stammen of dikkere takken: dichte spinsels van vervellingshuidjes, met brandharen en uitwerpselen.
Ziet u een eikenboom en vermoedt u daarin de eikenprocessierups te zien? Meld dit dan bij de gemeente via tel. 140561.

Meer informatie over de eikenprocessierups leest u op www.weststellingwerf.nl/eikenprocessierups