WB terughoudend betreft de vergunningverstrekking Gasboringen

WOLVEGA – Omdat er gewonnen wordt op een diepte van meer dan 100 meter  heeft het ministerie van Economische Zaken zeggenschap.

Weststellingwerfs Belang is terughoudend voor wat betreft de vergunningverstrekking. Gezien het verleden, waarin Vermillion de indruk heeft gewekt dat zij niet altijd de meest betrouwbare partij is, is oplettendheid wel op zijn plaats. Bijvoorbeeld de zoektocht naar de daadwerkelijke hoeveelheden gewonnen aardgas op de website van Vermillion loopt op niets uit, er worden alleen totalen vermeld in diverse eenheden en geen exacte gegevens per locatie. Ook de naamgeving van de winningsgebieden is vaak verwarrend. De meest recente geschiedenis bij Langezwaag in de gemeente Heerenveen ligt bij velen nog vers in het geheugen. Daarbij is Vermillion begonnen met de gaswinning onder de wijk Skoatterwald maar was de gemeenteraad daar niet van op de hoogte. Het college van de gemeente Heerenveen heeft een handhavingsverzoek ingediend bij het ministerie van Economische Zaken (EZ) en uiteindelijk heeft het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) bepaald dat er geen sprake was van een overtreding omdat er een vergunning was verleent in september 2012 voor de put LZG-02, die valt onder de winningsvergunning “Gorredijk”.

Wel heeft het SodM de winning uit put 3 te Langezwaag op last van een dwangsom stopgezet, maar tot grote verrassing van B&W kwam al in november het nieuws dat het SodM akkoord zou gaan met het aangepaste winningsplan waardoor de dwangsom verviel, er niet meer zou worden gehandhaafd en er doorgegaan kan worden met het oppompen van gas. Dit alles geeft ook aan hoe slecht er vanuit Vermillion wordt gecommuniceerd richting het college en de inwoners als de vergunningen eenmaal rond zijn. Weststellingwerfs Belang weet dat een college van B&W een gaswinningsvergunning niet kan tegenhouden. Dit komt omdat er gewonnen wordt op een diepte van meer dan 100 meter en daar heeft het ministerie van Economische Zaken zeggenschap. Weststellingwerfs Belang vind echter wel dat het college van B&W zich uit moet spreken tegen gaswinning, het aanboren van nieuwe gasvoorraden past niet bij het duurzaamheidsbeleid van onze gemeente en de veiligheid van onze inwoners in de toekomst kan niet worden gegarandeerd!