Dorpenfonds stimuleert actieve inwoners

Zorg voor elkaar, oog voor de eigen woonomgeving, ontmoeten, inzet voor de lokale jeugd; de thema’s van de initiatieven die in 2017 een bijdrage hebben ontvangen uit het dorpenfonds zijn zeer divers. In 2017 is het volledige budget van € 33.500,- van het dorpenfonds besteed aan 10 projecten. In totaal heeft deze stimuleringsbijdrage van de gemeente geleid tot een investering van €265.000,-.

Extra middelen

“Elk ingediende project heeft als doel onze dorpen en wijken meer leefbaar en levendiger te maken. Het dorpenfonds helpt de initiatiefnemers bij het realiseren van hun plan, maar geeft ook de mogelijkheid om  extra middelen bij andere organisaties en fondsen te werven. Onze bewoners worden hier steeds bedrevener in en wij helpen hen daar graag bij,” zegt wethouder Jack Jongebloed.

Voorbeelden van projecten 2017

Voorwaarde voor een bijdrage uit het dorpenfonds is de betrokkenheid van de bewoners, maar ook dat een project een blijvende positieve invloed heeft op de leefbaarheid in  dorpen en wijken. Een mooi voorbeeld hiervan is de herinrichting van dorpshuisterrein in Boijl; het brengt  bewoners bij elkaar en stimuleert het gebruik van het dorpshuis.

Het project ’Elkaar ontmoeten’ van Plaatselijk belang Sonnega-Oldetrijne is gericht op ondersteuning bij het prettig langer zelfstandig wonen in de beide dorpen. Plaatselijk belang is in gesprek gegaan met de oudere inwoners om te horen wat zij hiervoor nodig denken te hebben. Het blijkt dat er vooral behoefte is aan contact, onderling en met dorpsgenoten. Plaatselijk belang is hiermee aan de slag gegaan en organiseert i.s.m. de school en het dorpshuis bijzondere activiteiten om de contacten onderling en met bijvoorbeeld de jeugd bevorderen.

Bijzonder is ook de inzet van de grote groep vrijwilligers van stichting Speelweek Wolvega. Regelmatig worden er activiteiten georganiseerd voor kinderen in de leeftijd van 5 t/m 12 jaar, met als hoogtepunt de speelweek in de zomervakantie voor gemiddeld 120 kinderen. Met de bijdrage uit het dorpenfonds is  eenmalig geïnvesteerd in goed materiaal, zodat ook de komende jaren de aandacht volledig kan worden gericht op de jeugd. Ook buurt- en wijkverenigingen kunnen gebruik maken  van het materiaal, wat de wisselwerking tussen de buurten en de stichting stimuleert.

Net als bij de andere 7 projecten, is de inzet van vrijwilligers cruciaal om er een succes van te maken. Door het dorpenfonds kan de gemeente de waardering voor die inzet laten blijken.

Dorpenfonds 2018

Ook in 2018 is het dorpenfonds weer gevuld met €33.500,00. “Als onze bewoners rondlopen met een goed idee,  vinden we het belangrijk dat ze in een vroeg stadium contact opnemen. We kunnen dan advies geven over de aanpak, hen wijzen op de relatie met andere initiatieven en gemeentelijke plannen en natuurlijk de financiële mogelijkheden. Heel vaak kunnen we ook de deskundigheid van collega’s inzetten om een plan verder te brengen,“ zegt dorpencoördinator Klaas Hallema.