Gemeente Weststellingwerf organiseert jaarlijkse horecabijeenkomst

Foto: Weststellingwerf

Woensdagmiddag 20 april kwamen de horecaondernemers die zijn aangesloten bij het horecaconvenant bijeen op het gemeentehuis in Wolvega. De bijeenkomst werd gebruikt om ervaringen uit te wisselen, nieuwe ideeën aan te dragen en verwachtingen met de gemeente Weststellingwerf te delen.

Een van de agendapunten die middag was het nalevingsonderzoek dat onlangs door platform Nuchtere Fries is gehouden in Friesland. Uit het onderzoek kwam naar voren dat jongeren onder de 18 jaar in Weststellingwerf toch nog redelijk eenvoudig aan alcohol kunnen komen. Burgemeester Gerard van Klaveren wees de aanwezige participanten van het horecaconvenant daarom nogmaals op het nemen van maatregelen om de drankverkoop aan jongeren omlaag te brengen.

De gemeente Weststellingwerf voert een actief alcoholbeleid dat zich niet alleen richt op jongeren, maar vooral ook op de omgeving van jongeren, zoals alcoholverstrekkers, scholen en ouders.

De boodschap die is meegegeven is: tref je maatregelen neem je verantwoordelijkheid. Alcohol is ontzettend schadelijk voor jongeren. Tips voor horecapersoneel zijn bijvoorbeeld:

  • vraag jongeren naar een ID-bewijs
  • investeer in een ID-scanner die snel en eenvoudig de leeftijd van de klant toont
  • hang goed zichtbaar een bordje op met het logo van NIX 18 en je beleid daarop

De bijeenkomst werd tevens benut om andere zaken met elkaar uit te wisselen. Zo kwamen er vanuit de horeca in Wolvega signalen over een aantal zaken rond de pleinen, waar de gemeente mee aan de slag gaat.

Daarnaast bleek dat de horecatelefoon – een speciaal nummer waarmee de horeca in Weststellingwerf in direct contact staat met de politie – niet veel wordt gebruikt. De telefoon blijft wel actief, maar wordt aangevuld met een Whatsapp-groep, waarin horecaondernemers bij calamiteiten snel informatie met elkaar kunnen uitwisselen.

De gemeente wil samen met alle betrokkenen werken aan de gezondheid van jongeren. Via de websitehttp://www.uwkindenalcohol.nl kunnen ouders tips vinden om met hun kinderen het gesprek over alcoholgebruik aan te gaan.