Veilig zwemmen in Weststellingwerfs natuurwater

Foto:

Het is mooi weer en dat nodigt uit om te gaan zwemmen in open water. Iedereen wil graag zwemmen in schoon water. Sommige plaatsen zijn daarvoor meer geschikt dan andere. In Fryslân zijn ruim 50 officiële zwemlocaties waar de waterkwaliteit regelmatig wordt gecontroleerd in de periode 1 mei tot 1 oktober.

De gemeente Weststellingwerf heeft drie officiële zwemplaatsen, waarvan de waterkwaliteit tussen 1 mei en 1 oktober regelmatig wordt gecontroleerd:

  • De Vlinderslag in Wolvega,
  • De Spoekeplas in Noordwolde,
  • Et Wiede bij De Driesprong in Langelille. Let op! Deze zwemlocatie is tijdelijk gesloten vanwege bouwwerkzaamheden en wordt derhalve niet gecontroleerd.

De Vlinderslag en Spoekeplas vallen in de classificatie ‘Uitstekend’. Dat betekent dat men hier veilig kan zwemmen.

Op het moment dat de waterkwaliteit niet voldoende is, worden er borden geplaatst. Wij raden mensen aan om de adviezen op deze borden op te volgen. Vijvers en andere waterpartijen worden niet gecontroleerd. Zwemmen in dit water is op eigen risico.

LET OP: De classificaties zeggen niets over de kans op blauwalg. Blauwalg kan in een periode van warmte, in alle wateren voorkomen.

Tips voor veilig zwemmen en andere informatie

Voor de meest actuele (zwem)informatie kijkt u op www.fryslan.nl/zwemwater of kijk op www.weststellingwerf.nl/zwemwaterkwaliteit voor nuttige zweminfo. Het Milieu-alarmnummer van de provincie Fryslân is bereikbaar voor meldingen: 058 – 212 2422.