SCO trekt aan het langste eind

Foto: kv sco

Topkorfbal vereist top omstandigheden. Maar de locatie in het Slingerbos die schreeuwt om een stevige opknapbeurt en waar gespeeld wordt op een immens veld van ruim 60 x 30 meter nodigt niet uit om er eens lekker voor te gaan zitten. Kwam natuurlijk ook door de stevige, koude bries die vrij spel had over de grote, loze ruimtes. Door de lastige wind moesten de schutters zoeken naar de beste schotposities. Daarbij ook nog eens een venijnige tegenstander die dan wel  hekkensluiter is maar bekend staat om haar strijdlust. Het was zoeken naar lichtpuntjes. Enkele fraaie scores aan SCO zijde en een kofferbak vol punten, ook het tweede team kon ze in de unitas stoppen, maakten dat er met een goed gevoel terug naar Friesland kon worden gereden.

De AegleAcht startte in de aanval met Britt Rottink, Kim van Dalen, Wessel Mulder en Henk Jan Bakker. Het defensieve blok werd gevormd door Annick Koning, Jantine Hoogeveen, Pascal Frieswijk en Sjoerd Tel.

Na aftastende acties over en weer profiteerde Henk Jan Bakker van een onhandige verdedigingsactie en schoot de openingstreffer op het scorebord. In de omschakeling scoorde de thuisploeg direct tegen maar het was vanaf het begin af aan duidelijk dat er vanmiddag geen monsterscore behaald zou worden. De omstandigheden maakten dat vanuit beperkte posities kansrijke schotpogingen ondernomen konden worden. Vanuit alle andere lanceerplekken zouden alleen toevalstreffers te noteren zijn.  De actief spelende Jantine Hoogeveen maakte gebruik van het opstellen van de verdediging door uit een vrije bal situatie met een inloper de 1-2 aan te tikken. De fraaiste score van deze middag kwam op naam van Sjoerd Tel. Bijna vanaf de middellijn sprintte hij naar de korf. Pascal Frieswijk wachtte lang genoeg met zijn diepe diagonale pass om Sjoerd strak aan te spelen, die mooi zwevend onderhands de 1-3 scoorde. Vanuit het achterveld sloot Unitas aan waarna Britt Rottink een vrije bal verzilverde en er 2-4 van maakte. De thuisploeg bleef in het spoor en kwam langszij waarna opnieuw Britt Rottink de 4-5 binnenknalde en even later haar 3e score produceerde door vanuit een vrije bal in te lopen en deze éénhandig bovenhands af te ronden. Nadat Jantine Hoogeveen met een randloos schot rustig de 4-7 maakte en met name Pascal Frieswijk begon te heersen in de rebound leken de Friezen op weg naar een makkelijke overwinning.

De Harderwijkers toonden veerkracht en omdat de focus bij SCO afnam kwam de thuisploeg dichterbij. Wessel Mulder had geen geluk met zijn opportunistische omdraaischoten waarna coach Aegle opstond en zijn spelers tot scherpte maande. Weer was het Britt Rottink die gehoor gaf aan deze oproep en met haar specifieke uitstartactie Maaike vd Berg opnieuw het nakijken gaf en 6-8 scoorde.

Ondanks het feit dat Pascal Frieswijk vanuit de rebound zijn schutters steeds opnieuw in schotpositie kon manoeuvreren lukte het de 2e aanval niet om dit succesvol af te ronden. Na een score van Unitas schoot Annick Koning vanaf de achterlijn 7-9 op het bord maar een te gemakkelijk weggegeven doorbraak bracht de ruststand op een magere 8-9.

De Gelrenaren kwamen gedrevener uit de kleedkamer, scoorden 3 keer op rij en liepen weg naar 11-9. Opnieuw was het Britt Rottink die haar team in de race hield en het sein voor de achtervolging gaf. Vanaf de achterlijn schoot ze zuiver de 11-10 door de mand. Het leverde haar een nog strakkere, dubbele dekking op en het was jammer dat Kim van Dalen niet kon profiteren van de ruimte die bij haar ontstond. Wessel Mulder knalde met een hoog schot SCO op gelijke hoogte waarna de wisselcarrousel op gang kwam. Adriaan van Dijk wisselde een aanvalsduo en Aegle bracht Anouk Hoekstra voor Annick Koning die ongelukkig was in de afronding. Met steun van het luidruchtige thuispubliek kreeg Unitas meer geloof in eigen kunnen en zij liepen weg naar 13-11. Britt Rottink ging zich meer met de rebound bemoeien en uit haar strakke passing kon de weer gedreven spelende Henk Jan Bakker de gelijkmakers binnen schieten.

Na een time out waarin Aegle zijn team meegaf om degelijk en met overtuiging te spelen bracht hij supersub Frank vd Veen voor Sjoerd Tel. En Frank maakte zijn reputatie waar door gelijk de 13-14 binnen te prikken. Wessel Mulder liet zich te gemakkelijk opzij zetten waardoor Unitas weer gelijk trok. Sjoerd Tel werd terug gewisseld waarna Frank vd Veen met nog 8 minuten op de speelklok ingebracht werd voor Wessel Mulder om nu verdedigend de zaak op te lossen. SCO leek wat te verkrampen. Britt Rottink bracht regelmatig Kim van Dalen in stelling maar zij bleef onfortuinlijk in de afronding.

Vanaf de stip verzilverde de thuisploeg 15-14 waarna zich een spannend eindspel ontpopte. Unitaskiller Frank vd Veen knalde vanaf de achterlijn de gelijkmaker op het bord. Adriaan van Dijk speelde zijn kaarten verder uit en wisselde diverse spelers. Het speelveld werd erg klein gemaakt. De hard werkende Pascal Frieswijk zorgde voor continue aanvoer op zijn schutters en eindelijk wist Sjoerd Tel te profiteren door in de laatste minuut naast de fraaiste ook de belangrijkste, winnende treffer te scoren. Bij een onderscheppingsactie van Unitas wilde Sjoerd deze te fanatiek ontregelen en die actie leverde hem een gele kaart op. In de commotie die daarna ontstond ontging de scheidsrechter het dat de coach van Unitas zijn laatste troef in wilde zetten. De tijd tikte weg en SCO trok aan het langste eind.

Met nog 5 wedstrijden te gaan is Unitas/Perspectief nu al op onoverbrugbare achterstand gezet. Als KVA in de komende ronden punten laat liggen zijn zij ook gezien. SCO kan dus rustig de competitie uitspelen en wachten op een misstap van de 2 koplopers om te kijken of er nog meer in het vat zit. De AegleAcht kan de komende 2 thuiswedstrijden het publiek trakteren op fraaie korfbalacties. Zeker op zondag 7 mei als het Groningse Nic/Alfacollege op bezoek komt en de feestelijke opening van de nieuwe kunstgrasarena op het programma staat.

Hans

Scores: Britt Rottink 5, Henk Jan Bakker 3, Jantine Hoogeveen 2, Sjoerd Tel 2, Frank vd Veen 2, Annick Koning 1, Wessel Mulder 1

 

bron: kvsco